IBM obećava četiri puta brže procesore

Američka kompanija IBM saopštila je da je razvila novi ultra zbijeni čip, koji ima četiri puta više računarske moći od trenutno najboljih silicijmskih čipova. Ovo je postignuto smanjivanjem fundamentalnih tranzistora koji čine čip.

Sve doskora proizvođači su proizvodili transzistore u razmjeri od 14 nanometara, a sada su se prebacili na tek 10 nanometara. IBM, sa druge strane, najavio je mogućnost pravljenja tranzistora od samo sedam nanometara, piše Njujork tajms.

Kako bi dobili osjećaj veličine, možda je najbolja ilustracija da jedan niz DNK je 2,5 nanometra u prečniku.

Američki tehnološki džin objašnjava da je ovo postigao koristeći silicijum-germanijum umjesto čistog silicijuma. Novi materijal omogućio je da tranzistori daleko manjih dimenzija daju iste karakteristike kao današnji, ali zbog svoje smanjene veličine može da ih stane više.

IBM kaže da su procesori sa 20 miliona tranzistora realnost – četiri puta više nego današnji najbolji čipovi.

Treba napomenuti da su čipovi u naprednoj fazi istraživanja i nisu još spremni za široku proizvodnju, ali to umanjuje važnost saopštenja.

Izvor poslovnojutro

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top