Iako najbogatiji ljudi svijeta, šefovi tehnoloških divova primaju plate oko jedan dolar godišnje

Izvršni direktor i suosnivač Twittera Jack Dorsey lani je dobio svoju prvu platu od 2015. i ona je iznosila ni više ni manje nego simboličnih jedan dolar i 40 centi za cijelu 2018., a odbio je sve ostale kompenzacije. Riječ je zapravo o referenci na nekadašnje ograničenje tvitova na 140 znakova koje je Dorsey uveo.

No, uprkos mizernoj platici, Dorsey je prošle godine zaradio 80 miliona dolara zahvaljujući prodaji 1,7 miliona dionica koliko je imao u svojoj kompaniji Square (u kojoj prima regularnu platu) te je trenutno težak 4,7 milijardi dolara. Uz to, vlasnik je više od 16 miliona dionica Twittera koje ukupno vrijede oko 557 miliona dolara.

Dodatno, Dorsey nije jedini direktor neke tehnološke kompanije koji prima sitnu platu. Godišnja plata Facebooko-ovog Marka Zuckerberga, te Alphabet-ovogLarryja Pagea iznosi samo jedan dolar. Isto toliko iznosi i plata izvršnog direktora Snapa Evana Spiegela. Ekscentrični Elon Musk je, pak, izjavio da neće primiti platu dok njegova firma Tesla ne dosegne tržišnu vrijednost od sto milijardi dolara, piše Bussines Insider.

Ipak, na njihovim su računima daleko veći iznosi budući da su se šefovi tehnoloških divova umjesto plate odlučili za kompenzaciju vezanu uz godišnju izvedbu njihovih kompanija, odnosno uz vrijednost dionica. Na taj način oni, kako su objasnili, pokazuju da vjeruju u svoje kompanije.
_______________________________________________________________________________
Izvor: Novac.hr
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top