IAB: priznajemo, pogriješili smo | Ekonomist

IAB: priznajemo, pogriješili smo

Interactive Advertising Bureau je konačno ‘otvorio dušu’ i priznao da su previše brinuli o novcu, a premalo o iskustvu korisnika, kao i da bi trebalo da prihvate krivicu zbog rasta popularnosti ad blokera.

Kao odgovor, do sada najznačajnija organizacija za definisanje standarda u oblasti internet oglašavanja predstavila je najnoviji projekat pod nazivom L.E.A.N ads (eng.Light, Encrypted, Ad choice supported, Non-invasive) i predstavlja grupu uputstava koji ne zamjenjuju prethodno definisane standarde, već donose alternativni set principa koji donose razne mogućnosti za marketing stručnjake, provajdere sadržaja i korisnike.

Oni donose opcije u pogledu broja reklama prikazanih na web stranicama, limitiranje broja prikazivanja iste reklame, uz mogućnost da korisnik ad blockera plati pristup sadržaju, ili jednostavno odbije njihove usluge.

– Mnogo smo pogriješili, smatra Skot Kaningem, viši potpredsjednik tehnologija i opcija u AIB-u. On navodi da su otišli predaleko kada je u pitanju automatizacija i maksimizacija tehnologije u oblasti medija, ali da bi sada to moglo da se vrati kao ‘bumerang’, kada su u pitanju dolari u pogledu lojalnosti korisnika.

Ključna riječ je maksimizacija, jer su se zaposleni u IAB-u previše brinuli o tome da naprave tehnologiju koja će maksimizovati pottrošnju budžeta kompanija, a nisu uopšte razmišljali o korisnicima Interneta koji su potpuno zatrpavani kojekakvim reklamama.

Dovoljno je da pogledate i neke od srpskih velikih internet portala na kojima se prikazuju glomazni, ne-targetirani oglasi, a web stranica jedino služi da medij zaradi, a ne da korisnika edukuje ili na drugi način doprinese korisničkom iskustvu.

Sada, IAB se setio da zakorači korak unazad i unaprijedi tehnologiju u smjeru poboljšanja korisničkog iskustva, ali prilično kasno, s obzirom da korisnici Interneta masovno instaliraju Ad-Blockere, a čak ni sudovi u najvećim državama ne presuđuju u korist medija.

Da li će IAB prihvatiti staru marketing sintagmu ”less is more”, ostaje da vidimo, a medijima ne preostaje ništa drugo nego da investiraju i ponude rešenja u oblasti zakupa marketinga sadržaja i dr. sponzorskih sadržaja.

Izvor: Economy.rs 
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top