I Wall Street ostao u crvenom | Ekonomist

I Wall Street ostao u crvenom

 Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale šesti dan zaredom, poslije dramatičnog trgovanja u kojem su pred sam kraj trgovanja indeksi izgubili sve početne dobitke, jer ulagači zabrinuti zbog kineskih slabosti, ne žele da rizikuju.

Dow Jones skliznuo je 204 boda, ili 1,29 posto, na 15.666 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,35 posto, na 1.867 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 4.506 bodova. Na početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi skočili i do 3 posto, jer su ulagači procijenili da su poslije oštrog pada cijena u petak i ponedjeljak dionice podcijenjene. Indeksi su bili u plusu sve do zadnjeg sata trgovanja, a tada su oštro pali, pri čemu je svih 10 sektora S&P 500 indeksa završilo u minusu, jer niko ne želi da rizikuje dok se ne vidi dalji razvoj situacije na kineskim berzama, na kojima su u prva dva dana ove sedmice cijene dionica potonule 16 posto.

Kako bi stabilizovale cijene na berzi u Šangaju i podstakao rast privrede, kineska centralna banka je juče smanjila ključne kamatne stope već drugi put u dva mjeseca. To je prvo pozitivno uticalo na Wall Street, ali kasnije je euforija splasnula, jer kineske monetarne vlasti već duže vrijeme vode labavu monetarnu politiku, a uprkos tome, rast privrede i dalje usporava. Stoga se ulagači plaše daljeg pada cijena dionica u Šangaju.

Na većini azijskih berzi cijene dionica su u srijedu pale, jer ni labavljenje monetarne politike kineske centralne banke nije zaustavilo klizanje tamošnjih berzanskih indeksa. Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,4 posto. Ali, berzanski indeksi u Singapuru, Australiji i Šangaju pali su između 0,2 i 1,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, krenuvši ponovno prema najnižem nivou u tri godine.

Rast kineske privrede već se duže vrijeme usporava, premda su tamošnja vlada i centralna banka uvele niz mjera za podsticanje rasta. Stoga se ulagači plaše da će kineske vlasti ponovno, kao prije dvije sedmice, posegnuti za devalvacijom juana u pokušaju da se poveća konkurentnost kineskih izvoznih proizvoda i tako podstakne rast druge po veličini svjetske privrede. No, to bi moglo da izazove valutni rat između zemalja u razvoju, koja pokušavaju da se obrane na isti način, i dovedu do usporavanja rasta cjelokupne svjetske privrede. Tim više što se povlači kapital iz zemalja u razvoju i preusmjerava na razvijena tržišta, jer se u SAD-u uskoro očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa.

U protekloj sedmici S&P 500 indeks potonuo je 11, a Dow Jones 10,5 posto, pri čemu je izbrisano više do 2.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica. Stoga su oba indeksa u minusu u odnosu na početak godine, a po prvi put poslije četiri godine zaronili su i u području korekcije, odnosno 10 posto ispod njihovog prijašnjeg najvišeg nivoa.

Na evropskim berzama su, pak, cijene dionica juče porasle, nakon što su u ponedjeljak zabilježile najveći dnevni pad od 2008. godine. Londonski FTSE indeks ojačao je juče 3,09 posto, na 6.081 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 4,97 posto, na 10.128 bodova, a pariški CAC 4,14 posto, na 4.564 boda.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top