I Venecuela pati od ,,odliva mozgova”

Venecuela je zbog odliva mozgova posljednjih godina izgubila veliki broj mladih profesionalaca, a sada ova latinoamerička zemlja ostaje i bez nastavnog kadra.

Profesori univerziteta zbog mizernih primanja, sa platom od 30 dolara mjesečno, nestašice i inflacije u velikom broju napuštaju svoja radna mjesta.

Više od 700 profesora, od ukupno 4.000 sa uglednog Venecuelanskog centralnog univerziteta u Karakasu za posljednje četiri godine prihvatilo je primamljivija akademska angažovanja u inostranstvu ili se odlučilo za bolje plaćene poslove u zemlji, ali van struke.

Univerzitetski radnici u Venecueli tvrde da ministarstvo za obrazovanje do sada nije odgovorilo na brojne zahtijeve profesora da se spriječi “akademski egzodus”.

Predsjednik aktiva profesora Centralnog univerziteta Viktor Markes navodi da je vlada smanjila i izjednačila plate profesorima, kao i da je smanjila izdvajanja iz budžeta za fakultete, odobrivši samo 39 odsto traženih sredstava.

Tokom 16-godišnje socijalističke revolucije koju je pokrenuo pokojni predsjednik Ugo Čaves, insistiralo se na “revolucionarnim univerzitetima” koji su nudili besplatno obrazovanje hiljadama studenata koji se, u suprotnom, dalje ne bi ni školovali.

Međutim, studenti u Venecueli danas se žale da nema predavanja koja bi željeli da slušaju i da su profesori demoralisani.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top