I u SADu ostaju niske kamatne spote | Ekonomist

I u SADu ostaju niske kamatne spote

 

Vašington — Američka centralna banka (Fed) odlučila je da ostavi otvoren vremenski okvir za podizanje rekordno niskih kamatnih stopa.

Takva odluka Feda je uslijedila poslije jučerašnjih podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je, kako navodi Fedov federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), posljedica djelimično prolaznih faktora, prenosi agencija Frans pres.

Prema podacima američkog ministarstva trgovine, privreda SAD je u periodu januar-mart porasla samo 0,2 odsto, poslije rasta od 2,2 odsto iz prethodnog tromjesečja.

Analitičari su očekivali rast od jedan odsto, računajući na veću potrošnju domaćinstava i uštede ostvarene na nižim cijenama benzina. Takva potrošnja se, međutim, nije ostvarila, primijetio je Fed.

Ipak, nakon godinu dana signaliziranja da će sredina 2015. biti period kada će Fed podići kamatne stope, FOMC je stopirao tu odluku i stavio do znanja da će pričekati na dodatne znake ekonomskog napretka.

Fedova odluka o kamatnim stopama i dalje je uslovljena dodatnim napretkom na tržištu rada i vraćanjem povjerenja u to da će inflacija ubrzati na srednji rok ka planiranom cilju FOMC-a od 2,0 odsto, navodi francuska agencija.

Od kraja 2008. godine, Fed drži kamatne stope na nultom nivou, održavajući izuzetno labavu monetarnu politiku radi pružanja podrške oporavku od Velike recesije (2007-2009).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top