I u SAD-u teže do posla | Ekonomist

I u SAD-u teže do posla

 Vašington — Američki poslodavci su u aprilu zaposlili najmanji broj radnika za posljednjih godinu i po dana, jer je jak dolar ugrozio prodaju u inostranstvu.

Ovakvom tempu zapošljavanja doprinijele su i energetske kompanije koje su smanjile troškove zbog pada cijena nafte, prema objavljenim rezultatima istraživanja privatne agencije za zapošljavanje ADP.

Američke kompanije su u aprilu angažovale samo 169.000 radnika, što je pad u odnosu na 175.000 iz prethodnog mjeseca i najsporiji tempo zapošljavanja od januara 2014. godine, navodi ADP, a prenosi agencija Asošiejted pres (AP).

Sporiji tempo zapošljavanja može izazvati bojazan od pada privrede SAD u stanje usporenog privrednog rasta, nakon što je u najvećem dijelu prošle godine bilježila zdrav tempo rasta.

Prema podacima američke vlade, poslodavci su u martu otvorili 126.000 novih radnih mjesta, najmanje za posljednjih 15 mjeseci, dok će novi izvještaj o zapošljavanju za mjesec april biti objavljen u petak.

Podaci ADP-a se, međutim, odnose samo na privatni sektor, i često se ne poklapaju sa sveobuhvatnim izvještajem vlade u Vašingtonu, kojim su obuhvaćene i vladine agencije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top