I u Hrvatskoj cijene goriva rastu | Ekonomist

I u Hrvatskoj cijene goriva rastu

Četvrtu sedmicu za redom rastu cijene benzina u Hrvatskoj. Danas je cijena litra Eurosupera 95 poskupila za 7 lipa (1 cent) i sada se prodaje između 10,29 i 10,30 kuna , (oko 1,35 eura) zavisno od distributera.

Tako je ove sedmice rezervoar od 50 litara Eurosupera 95 poskupio 3,5 kune (4,62 centa). Ovo je ujedno i najviša cijena Eurosupera 95 od sredine oktobra prošle godine. U odnosu na kraj januara, kada je gorivo bilo najjeftinije, sada je rezervoar od 50 litara Eurosupera 95 za 88,5 kuna (11,67 eura) skuplji.

Porasle su i cijene Eurodizela, između 4 i 6 lipa (oko 6 centi) po litri, zavisno od kompanije. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, sada se prodaje u rasponu od 9,49 i 9,51 kune (oko 1,25 eura) . Takođe, u odnosu na kraj januara, rezervoar od 50 litara ove vrste goriva sada je skuplji za 73,5 kuna (9,7 eura).

Vozači koji koriste autogas u Hrvatskoj, ovoga puta nemaju razloga za veselje. Nakon šest sedmica pada, litar autogasa je poskupila između 12 i 14 lipa (oko 17 centi). Sada se prodaje po cijeni od oko 4,02 kune (53 centa), a neke kompanije poput Plinskog centra Zagreb prodaju ga po cijeni od 3,81 kunu (50 centi). Litar autogasa, inače, 60 posto je jeftinija od litra benzina.

“S obzirom na to da u posljednje dvije sedmice cijena nafte na svjetskim tržištima stagniraju (kreću se između 65 i 66 dolara po barelu), a istovremeno dolar slabi u odnosu na kunu u posljednjih nekoliko dana, i ako se takvo stanje održi, vozačima u Hrvatskoj se možda posreći da cijene goriva zbog toga u idućim sedmicama padnu nekoliko lipa po litri. Ne tvrdimo da će se to dogoditi već iduće sedmice budući da smo imali priliku da vidimo krajem prošle godine, da više vremena treba da prođe da bi cijene pale nego kada rastu”, navode na portalu Cijenegoriva.info.

Izvor:

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top