I Škoda manipulisala na testovima o zagađenju vazduha | Ekonomist

I Škoda manipulisala na testovima o zagađenju vazduha

Portparol Škode Jozef Balaz u izjavi za češku televiziju je kazao kako Volkswagen planira povući pomenuta vozila i pokriti troškove.

Iz češke kompanije za proizvodnju automobila Škoda koja pripada Volkswagenu, kazali su kako je u 1,2 miliona njihovih vozila ugrađen sistem koji manipuliše testovima izduvnih gasova, zbog kojeg se najveći evropski proizvođač automobila našao u središtu skandala.

Portparol Škode Jozef Balaz u izjavi za češku televiziju kazao je kako Volkswagen planira da povuče pomenuta vozila i da pokrije troškove, prenosi Anadolija.

Pokrenuta je opsežna istraga pošto je utvrđeno da 11 miliona automobila Volkswagena ima ugrađen sporni sistem koji pokazuje pogrešne parametre emisije štetnih gasova.

Pošto je svjetski automobilski gigant uzdrman najvećom aferom u istoriji postojanja, čelni čovjek kompanije Martin Winterkorn dao je ostavku na mjesto direktora.

Kakva je njegova uloga u skandalu i da li je bilo, otkriće istraga koju su danas otvorili njemački državni tužioci. U saopštenju tužilaca navodi se kako je, nakon otkrića spornih sistema, na sud pristiglo deset optužbi na račun Winterkorna od kojih jedna iz samog Volkswagena.

Volkswagen (VW) je imenovao u petak Matthiasa Muellera, šefa Porschea, za novog generalnog direktora VW-a. “Matthias Mueller ima jake strateške, korporativne i društvene kvalitete“, rekao je aktuelni predsjednik VW-a Berthold Huber na konferenciji za novinare.

Volkswagenu prijete na desetine javnih i privatnih tužbi, državnih istraga, kompenzacijskih i troškova opoziva, a ukupni troškovi mogli bi iznositi više od 6,5 milijardi eura koliko je njemački koncern ostavio „na stranu“.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top