I Njemci štede

Potrošačko povjerenje u Njemačkoj počelo je da pada pod uticajem neizvjesnosti u pogledu grčke dužničke krize, pokazali su rezultati jedne ankete.

“Izgleda da dosadašnji neuspješni napori u pronalaženju rješenja za dužničku krizu u Grčkoj i perspektive neizbežnog bankrota te države podrivaju ekonomska očekivanja kod potrošača”, navodi se u saopštenju istraživačke kompanije GfK, a prenosi agencija Frans pres.

Iz tog razloga je, kako se navodi u saopštenju, manja spremnost potrošača da troše novac, dok su istovremeno očekivanja domaćinstava u pogledu prihoda porasla na najviši nivo od ujedinjenja Njemačke.

GfK prognozira da će u julu indeks povjerenja domaćinstava oslabiti na 10,1 poena sa junskih 10,2 poena.

Indeks se izračunava na osnovu odgovora oko 2.000 domaćinstava o njihovim očekivanjima na polju plata, spremnosti da troše i stanja cjelokupne ekonomije u predstojećim mjesecima.

“Uprkos blagom padu, lična potrošnja u Njemačkoj ostaje kjučni pokretač rasta. Međutim, posljednji razvoj situacije pokazuje da je potrošačka klima takođe izložena međunarodnim rizicima”, navodi GfK.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top