I Njemci će pokrenuti istragu protiv Folksvagena | Ekonomist

I Njemci će pokrenuti istragu protiv Folksvagena

Njemački državni tužioci pokrenuli su preliminarnu krivičnu istragu zbog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova u koji je umiješan Folksvagen.

“Povodom tvrdnji da je u dizel automobilima VW-a bilo manipulacija sa emisijom štetnih gasova, državni tužioci Brunzvika razmatraju pokretanje istrage protiv rukovodstva Folksvagena”, navodi se u saopštenju tužilaca.

U saopštenju se pojašnjava da će tužioci najprije razmotriti sve dostupne informacije i procjeniti broj pravnih tužbi koje su pojedinci već podnijeli protiv VW-a, prenosi Frans pres.

Istovremeno, njemačka vlada poručuje da će automobilska industrija ostati važan stub privrede Njemačke, uprkos produbljavanju krize sa Folksvagenom. “To je izuzetno inovativna i uspješna industrija za Njemačku, sa mnogo radnih mjesta. Ona je važan stub njemačke privrede”, izjavila portparolka njemačkog ministra privrede na redovnoj konferenciji za novinare.

Pojedini ekonomisti su, kako navodi agencija AP, već počeli da izražavaju zabrinutost u vezi s posljedicama koje će ovaj skandal imati po privredni rast Njemačke. “Aktuelna izbjeglička kriza i sada šok sa Folksvagenom predstavljaju nove rizike za njemačku privredu”, izjavio je glavni ekonomista ING banke, Karsten Brzeski.

VW je juče priznao da je 11 miliona njegovih dizel automobila u svijetu opremljeno uređajima koji mogu da lažiraju podatke o zagađenju vazduha i saopštio da će izdvojiti 6,5 milijardi evra za treći kvartal radi pokrivanja potencijalnih troškova proizašlih iz tog skandala.

Akcije Folksvagena su rano jutros na Frankfurtskoj berzi pale za novih osam odsto, pošto su investitori nastavili da rasprodaju akcije posle skandala sa lažiranjem podataka Folksvagenovih dizel automobila o zagađenju vazduha koji je stekao globalne razmjere. Pošto su u prethodna dva dana akcije izgubile 35 odsto vrijednosti, one su rano jutros, u prvih 20 minuta trgovanja, pale na novi jednodnevni minimum od 102,2 evra, prenosi Frans pres.

Pozivajući se na njemačke medije, agencija prenosi da su se članovi nadzornog odbora VW-a sastali kasno sinoć, a za danas je planiran nastavak razgovora o budućnosti generalnog direktora kompanije Martina Vinterkorna.

Izvor: Beta, Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top