I Mass Effect: Andromeda bez DLC-a ili kako se od igrača izvlači novac

Nedavno se u gejmerskim krugovima mogla čuti tvrdnja, koja je navodno dolazila od kanadskog developera, kompanije BioWare, koja je posvećena razvoju igre Mass Effect, prema kojoj dodatni sadržaj za igru Andromeda neće biti dio igre.

Mass Effect: Andromeda bila je prilično razočaravajuća u odnosu na ono što se od njene najave očekivalo, zbog čega je studio Electronic Arts bio prilično nezadovoljan. Ni tri mjeseca nakon lansiranja igre nijesu uočene čak ni naznake ponude dodatnog sadržaja, season passa i sličnih dodataka zahvaljujući kojima bi, kako to inače čini, Electronic Arts dodatno zarađivao. Sve što smo iz bolje upućenih izvora mogli čuti bilo je da je razvoj budućih DLC (downloadable content) paketa otkazan zbog loše prodaje igre.

BioWare je to negirao, no upravo je Džejson Šrejer, koji se oglašava putem Kotakua saopštio da je, iako je izvorna glasina bila lažna, njom potvrđena suština onoga što slijedi, a to je da neće postoati single player izdanje igre Andromeda DLC. Naglašeno je da nije tačno da je razvoj DLC-ova otkazan, jer ga zapravo nije ni bilo, odnosno – DLC-ova uopšte neće ni biti, a ovo se odnosi na dodatke za singleplayer komponentu. Optimisti ovo tumače kao moguću priprmu dodatnog sadržaja za multiplayer režim igre. Ukoliko, međutim, ni do toga ne dođe, biće u pitanju prva igra unutar ovog serijala koja naknadno nije dobila nove sadržaje.

U pitanju je prilično neočekivan rasplet događaja kada je BioWare u pitanju, budući da je on stvorio neke od najzanimljijih DLC single player igara širom triju posljednjih Mass Effect izdanja, ne ostavljajući ništa od toga za Andromedu.

Igra, koja se smatra jednom od najboljih svemirskih opera ove vrste, zasniva se u suštini na priči o stanovnicima Mliječnog puta koji se suočavaju s novom galaksijom. Grupa od stotinu hiljada članova kroz pet rasa, koje čine ljudi, Asari, Turijani, Salarijani i Krogani, kreće u nesvakidašnje putovanje kroz mračni prostor kako bi došli do novih predjela. Asari su prva živa bića koja su savladala putovanje svemirom, zahvaljujući čemu imaju status vođa galaktičkog društva u Mliječnom Putu. Životni vijek im je nekoliko milenijuma, raspolažu biotičkim moćima zahvaljujući kojima stvaraju energetska polja, a mogu da se upare sa svakim polom i rasom.

Turijani su vojna sila koja se pridržava stroge discipline, nenadmašni u borbi i oslonac su čitavom društvu. Salarijani su superinteligentni, hiperaktivni gospodari spstvenog tijela i uma, kojima je samo jedan sat sna dovoljan za oporavak. Krogani su teško pogođeni prethodnim nuklearnim ratom, zbog čega nijesu naročito brojni, ali su zbog svoje građe, najsnažniji. Imaju rezervna srca i druge organe, ali i ne previše inteligencije, zahvaljujući čemu mogu biti dobar saborac, ali i opasan protivnik drugoj strani. Igra je grandiozna, koncept joj je bogat, a zanimljivostima nema kraja, no u suštini zadržava se na onome što ljudski um ipak može da pojmi.

Najnoviju igru moguće je početi igrati i ukoliko se igrač prvobitno sretne s nekim nastavkom, budući da nije potrebno poznavati prethodno predstavljene likove, prije svega jer su likovi u Andromedi napustili Mliječni Put još 2185. godine, odnosno onog dana kada je pokrenut Mass Effect 2, tako da onaj ko se tek tada priključi neće biti jedini koji, na primjer, ne poznaje komandanta Sheparda, jer je to slučaj i sa cijelom flotom.

Igrač nastupa iz pozicije koloniste, u liku jednog od blizanaca, članova Pathfinder tima, Scotta ili Sare Ryder, a nalazi se dva miliona svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, u sklopi Andromeda Inicijative koja šalje naučnike i dobrovoljce da nasele planete na kojima ranije nije bilo ljudi. Pathfinder tim, pored glavnog protagoniste, čine vojnici i naučnici, svi dobro pripremljeni za ono što bismo mogli nazvati svemirskom diplomatijom. Fokus cijele priče odnosi se na otkrivanje Andromede, ili makar Helijusovog klastera unutar nje, a potom i naseljavanje. Bića sa kojima se igrač susrijeće su vanzemaljci, vjerovatno najmanje zastrašujućeg izgleda od svega onoga što se moglo vidjeti u vodećim svemirskim igrama.

Na veliko razočarenje gejmera, potez kojeg je Electronic Arts upravo napravio iznova potvrđuje stvarnu suštinu onoga na čemu gejmerska industrija počiva, a to je da im se uporno pokušava izmamiti novac u narednom za ono što je trebalo da dobiju unutar nastavka kojeg kupuju.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top