I kancelarka Merkel za formiranje evropske vojske | Ekonomist

I kancelarka Merkel za formiranje evropske vojske

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu rekla da Evropska unija mora što prije da izgradi istinsku evropsku armiju i Savjet bezbejdnosti EU, dodajući da EU ne može odbraniti svoje interese u svijetu ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki.

– Jačanje i odbrana eura su zajednički dugoročni zadatak članica eurozone, a EU mora ekonomski ojačati, tehnološki napredovati, jer sada većina inovacija stiže iz Amerike i Azije – rekla je kancelarka i podsjetila da je, recimo, Evropa izmislila automobil.

Merkel je ukazala na stav predsjednika Evropske komisije Žan Kloda-Junkera da će stvaranje evropske armije biti dokaz da više neće biti rata.

Ona je podvukla da ta zajednička armija članica EU neće biti postavljena protiv NATO, već sarađivati s njim, mada je naglasila da članice Unije moraju razvijati i proizvoditi sopstveno naoružanje.

Angela Merkel je rekla da je uvjerena da je Evropska unija budućnost, mir i napredak za žitelje Starog kontinenta i da nacionalizam i egoizam ne smiju nikad više preovladati u Evropi. Kancelarka je podsjetila na pouke katastrofe, sukoba i podjela među Evropljanima koje je donio Prvi svjetski rat.

Dodala je da je Evropa nemoguća bez solidarnosti što se dokazalo u zajedničkom uzvraćanju članica EU na prirodne katastrofe, terorizam, imigraciju, ekonomsku i finansijsku krizu.

Merkel je objasnila da je Njemačka smatrala da tokom migrantske krize 2015. godine treba da brani i svoje i evropske interese, a danas se još jednom založila za to da sve zemlje Unije budu uključene u rješavanju pitanja izbjeglica.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top