I Gruzija trpi zbog stanja u Ukrajini | Ekonomist

I Gruzija trpi zbog stanja u Ukrajini

Trenutna nestabilnost u regiji, koju je izazvala ukrajinska kriza, još je otežala svakodnevnicu preduzetnika i građana.

Pad rublje pogodio je privrede ruskih susjeda, država bivšeg Sovjetskog saveza. Sve one su, manje ili više, ekonomski zavisne od Moskve, a trenutna nestabilnost u regiji, koju je izazvala ukrajinska kriza, još više je otežala svakodnevicu preduzetnika i građana.

Glavni grad Gruzije, Tbilisi, mogao bi se nazvati metropolom poluzavršenih zgrada – dokaz da ekonomija posrće. Pad cijena nafte i zapadne sankcije koje su ugrozile rusku privredu uzimaju svoj danak i u ovoj zemlji.

Domaća valuta, lari, izgubila je od početka novembra više od petine svoje vrijednosti, a to otežava posao preduzetnicima. „Broj mušterija je gotovo prepolovljen, ako ne i više. Nekada sam prodavao deset pari farmerki dnevno, sada samo pet“, kaže Aleksander, vlasnik prodavnice odjeće.

Početkom godine, potrošačke cijene su porasle za 1,4 posto na godišnjem nivou i to nakon rasta od dva posto u decembru. Vlada za tekuću godinu prognozira inflaciju između pet i šest posto.

Bivši guverner Centralne banke Gruzije Roman Gotsiridze, kaže kako će ekonomska kriza trajati sve dok valuta bude nestabilna.

„Ekonomska situacija je teška, jer je lari još nestabilan, još postoje fluktuacije. Situacija nije jasna i na deviznom tržištu vlada nervoza. Teško je stabilizovati preduzetničku klimu i privući investitore prije nego što lari ne pronađe novu ravnotežu“, istakao je on.

Bivši guverner krivi vlasti zbog jačanja državne kontrole nad ekonomijom što, kaže, utiče na rast. U tome nije usamljen. Desetine hiljada demonstranata su sa ulica glavnog grada prošlog mjeseca poručile Vladi kako je vrijeme da ode.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top