I dalje se prozivode viškovi nafte, cijena pada | Ekonomist

I dalje se prozivode viškovi nafte, cijena pada

Članice OPEK- a mogle bi podići proizvodnju na rekordan nivo od 33 miliona barela dnevno, pošto Iranu budu ukinute sankcije.

To je najavio predstavnik Irana u OPEK-u.

Trenutno se proizvodi tri miliona barela dnevno više od potražnje, a viškove u posljednjih šest mjeseci stvaraju Saudijska Arabija i Irak.

Iran bi, već nedjelju dana poslije ukidanja sankcija, mogao povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno, javlja Blumberg.

Cijena nafte prepolovljena je u posljednjih godinu dana, pošto je proizvodnja u SAD-u skočila na najviši nivo u posljednjih 40 godina.

Da do skorog oporavka cijena neće doći tako brzo, postalo je jasno nakon što je na sastanku OPEK-a 27. novembra prošle godine odlučeno da se usprkos padu cijene, proizvodnja neće smanjivati.

OPEK je u julu proizvodio 32,1 milion barela dnevno, što je 14. mjesec zaredom kako zemlje članice proizvode više od planiranih 30 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Blumberga.

Izvor: index.hr
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top