Hundstorfer želi da oporezuje bogate, kako bi siromašniji plaćali manji porez | Ekonomist

Hundstorfer želi da oporezuje bogate, kako bi siromašniji plaćali manji porez

Austrijski ministar rada Rudolf Hundstorfer zatražio je u petak dodatno oporezivanje bogatih kako bi se smanjio porez koji plaćaju siromašni i podstaklo zapošljavanje. On je iznio rigorozan stav nakon što je nezaposlenost u toj državi dostigla najviši nivo u posljednje dvije i po godine.

Socijaldemokrat Hundstorfer traži da se uvede oporezivanje superbogatih kako bi se tim prihodima finansiralo smanjenje poreza za osobe s nižim primanjima.

Stopa nezaposlenosti u Austriji u decembru se povećala na 10,2 odsto, s 8,7 odsto u novembru. Decembra prošle godine iznosila je 9,5 odsto.

Ipak, prema sezonski prilagođenoj definiciji EU-a, stopa nezaposlenosti u Austriji iznosi 5,1 odsto, što je druga najniža stopa u Evropi, nakon njemačke.

Spor o poreskoj reformi mogao bi srušiti koaliciju socijaldemokrata i konzervativaca ako se do marta ne slože o poreskom paketu.

Ministarstvo finansija ranije je istaklo da je cilj poreske reforme smanjiti početnu stopu poreza na dohodak od 36,5 odsto na dohotke iznad 11.000 eura.

izvor: Reuters.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top