Humanitarna pomoć za Grke? | Ekonomist

Humanitarna pomoć za Grke?

Evropski čelnici pripremaju se za najcrnje scenarije pa su tako počeli razgovori o pružanju humanitarne pomoći kako bi se sačuvalo dostojanstvo grčkog naroda. Treba naglasiti i da je opskrba hranom, vodom i ostalim potrepštinama obično rezervisana za zemlje pogođene ratom ili za zemlje ‘trećeg svijeta’.

Predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, je u utorak veče naglasio da postoji šansa da će Grčkoj u narednih pet dana biti potrebna humanitarna pomoć. U apelu mu se pridružio i Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta. Evropa se masovno priprema za situaciju da se do nedjelje, odnosno krajnjeg roka za dogovor, ništa ne promijeni. U tom je slučaju izlazak Grčke iz eurozone najvjerovatnija opcija.

– Ukoliko do nedjelje ujutro rješenje ne bude na stolu, očekujemo da će započeti rasprave o izlasku Grčke iz eurozone, zajedno sa svim pravnim aspektima te odluke, što uključuje i pružanje humanitarne pomoći narodu Grčke. – objasnio je George Saravelos iz Deutsche Banke.

Njemački Crveni krst već je spreman za brzu reakciju u slučaju najgoreg scenarija. Njihov portparol, Leipziger Volkszeitung, je procijenio da već postoje poteškoće u medicinskoj njezi.

Čini se da je ovo presedan u evropskoj istoriji. Humanitarna pomoć je obično rezervisana za zemlje u ratu. S druge strane, privreda Grčke nalikuje ratom pogođenom privredi – banke su zatvorene, s bankomata se može dizati maksimalno 60 eura dnevno, a penzioneri, siromašni, bolesni i izbjeglice su fatalno pogođeni dugotrajnom krizom. Pad BDP-a Grčke je najgori zabilježeni slučaj u naprednim ekonomijama još od 1870. godine.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top