Huaweijev OS sve izvjesniji, ruska Aurora stiže kao back-up rješenje | Ekonomist

Huaweijev OS sve izvjesniji, ruska Aurora stiže kao back-up rješenje

Spekulacije da će kineski proizvođač pametnih telefona Huawei vrlo brzo pronaći rješenje, nakon što je Google prekinuo saradnju sa tom kineskom kompanijom – sada se potvrđuju pošto, Huawei ubrzano podnosi zahtjeve za zaštitu svog operativnog sistema HongMeng.

Kako navodi Rojers pozivajući se na podatke UN-ove Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), Huawei je podnio zahtjeve za zaštitu Hongmenga na devet tržišta.

Među njima su Kambodža, Južna Koreja, Kanada i Novi Zeland. Kancelariji za zaštitu intelektualnog vlasništva Evropske unije zahtjev je predat 14. maja, a u Peruu je zahtjev predat 27. maja, pokazuju podaci tamošnjeg regulatora za zaštitu tržišne konkurencije Indecopi.

Na matičnom kineskom tržištu Huawei je zatražio zaštitu intelektualnog vlasništva za HongMeng još u avgustu prošle godine, a odgovor od tamošnjeg regulatora došao je prošlog mjeseca, prema podacima kineske kancelarije za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Ti podaci pokazuju da drugi proizvođač mobilnih telefona na svijetu počinje sa primjenom “plana B” na ključnim tržištima nakon što su američke mjere počele da ugrožavaju njegovo poslovanje.

Osim toga, azijski mediji su proteklih dana pisali od mogućnosti da Kina i Rusija udruže snage ne bi li kreirali potpuno samostalni ekosistem za mobilne i druge uređaje iz domena potrošačke elektronike.

Jedan od pravaca u kojima bi ta sradnja mogla da krene je Aurora, koju već označavaju kao “ostvarenje evroazijskih mobilnih integracija”. Riječ je operativnom sistem koji razvija moskovska firma Russian Open Mobile Platform.

Aurora je bazirana na Sailfish operativnom sistemu, koji je dizajnirala finska kompanija Jolla, uz podršku mnoštva “podizvođača” u Rusiji, tako da je veliki broj razvojnih timova baš iz te zemlje učestvovao u njenom stvaranju.

Stvari su otišle korak dalje kada je ruski preduzetnik Grigorij Berezkin 2014. godine postao suvlasnik kompanije Jolla, da bi 2016. godine njegova kompanija počela razvoj ruske verzije ovog operativnog sistema. Državna kompanija Rostelecom je 2018. kupila udio od 75 odsto u Open Mobile Platform, PC Press.

Na prošlonedjeljnom International Economic Forumu u Sankt Petersburgu, potpredsjenik Huawei Guo Ping je sa ruskim ministrom digitalnog razvoja i komunikacija Konstantinom Noskovim razgovarao o mogućnostima prihvatanja Aurora, što je izazvalo veliku pažnju.

Tu informaciju pratila je i ona da su predsjednici Putin i Si Đinping, između ostalog, razgovarali i o tome da Huawei usvoji Aurora operativni sistem, kao i o potencijalnim lokacijama proizvodnih postrojenja Huaweia na teritoriji Rusije.

Aurora je, sa stanovišta kineskog tehnološkog giganta, u ovom trenutku, “brzo-evoluirajući plan B”.

Huawei značajno ubrzava razvoj i implementaciju HongMeng operativnog sistema, za koji se tvrdi da je čak 60 odsto brži od Androida. Inače, cio proces je započeo još prije sedam godina, kada je HongMeng nastao kao projekat u okviru Huawei razvojnih centara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top