Huawei uskoro predstavlja novi pametni sat | Ekonomist

Huawei uskoro predstavlja novi pametni sat

Poznato vam je da je Huawei za ovaj mjesec najavio dva eventa na kojima će predstaviti svoje najnovije mobilne telefone. Najprije ćemo 11. oktobra upoznati novi Honor 8C, a zatim 16. oktobra i nove mobilne telefone Mate 20 te čini se i novi pametni sat – Watch GT.

Kako to obično biva u tehnološkom svijetu, tajne nije moguće sačuvati od znatiželjnih očiju raznih leakera. Shodno tome, veći dio specifikacija novog pametnog sata postale su poznate i nedjeljama ranije.

Prema izvoru, (internetska stranica WiseBuy) Watch GT imat će okrugli AMOLED dislej. Dijagonala displeja je 1,4 inča, a rezolucija mu je 454 x 454 pixella. Prečnik displeja je 46,5 milimetara, a debljina sata 10,4 milimetara.

Kao i svaki drugi, moderniji sat na tržištu tako će i ovaj imati podršku za senzor otkucaja srca, praćenje korisnikovih aktivnosti (hodanje, trčanje, spavanje i dr.), GPS, kompas i druge funkcije. Budući da će sat biti vodootporan bit će pogodan i za plivače.

Izvor navodi kako je Huawei dogovorio saradnju sa kompanijom Firstbeat te kako će Watch GT stoga imati i virtualnog instruktora koji će korisnicima pomagati u sportskim aktivnostima. Sat će se potrebnom energijom za rad napajati iz baterije kapaciteta 420 mAh.

Prema izvoru, zavisno od načina korištenja na jednom punjenju Watch GT moći će izdržati od 20 sati pa sve do 14 dana rada. Najmanju autonomiju imat će ako korisnik cijelo vrijeme bude imao uključen GPS, a najdužu uz takozvanu normalnu upotrebu. Negdje u sredini – na sedam dana autonomije mogu računati korisnici koji će sat koristiti uz aktiviran Always On mod.

Tog dana Huawei bi trebao predstaviti i pametnu narukvicu kodnog naziva Huawei Terra. Za razliku od sata ona ima nešto manji AMOLED displej – 0,95-inčni. Izvor navodi kako će i Huawei Terra imati senzor otkucaja srca te da će takođe biti vodootporna. Što se autonomije tiče, zbog manjih dimenzija očekuje se baterija manjeg kapaciteta. No, uprkos tome, autonomija bi joj trebala iznositi do 14 dana (uz uključen GPS do 8 sati). Težina pametne narukvice je oko 25 grama.

Što se cijena tiče, očekuje se da će početna cijena sata biti oko 275 USD, a narukvice oko 140 USD.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top