Huavej tuži SAD | Ekonomist

Huavej tuži SAD

Kompanija Huavej podnijela je tužbu protiv američke vlade zbog regulative kojom je saveznim agencijama zabranila korištenje proizvoda te kompanije, piše BBC. Navela je kako SAD nije pružila nikakve dokaze koji bi opravdali takvu zabranu korištenja proizvoda, te odbacila tvrdnje da je povezana s kineskom vladom.

Naime, Sjedinjene Američke Države nedavno su ograničile upotrebu proizvoda Huaveja zbog pitanja nacionalne sigurnosti, ali i nagovarale saveznike da izbjegavaju saradnju s tom kineskom telekomunikacijskom kompanijom.

Kompanija Huavej jedna je od najvećih svjetskih pružatelja telekomunikacijske opreme i usluga.

– Kongres SAD-a je u više navrata propustio da iznese bilo kakve dokaze koji bi potkrijepili izdata ograničenja upotrebe proizvoda kompanije Huavej. Stoga smo prisiljeni da podnesemo tužbu – rekao je Guo Ping, rotirajući predsjednik uprave ove kineske firme.

– Zabrana nije samo nezakonita, nego i onemogućava kompaniji da se uključi u pošteno tržišno takmičenje, te time zabrana na kraju šteti i američkim potrošačima – dodao je Ping.

Osim zabrane korištenja proizvoda, SAD je podnio kaznene prijave protiv kompanije i njene finansijske direktorke Meng Vanžu.

Meng, kćerka osnivača Huaveja Rena Žengfeija, uhapšena je u decembru prošle godine u Kanadi, na zahtjev SAD-a, zbog sumnje na prevaru, odnosno zbog kršenja američkih sankcija Iranu. Amerika je stoga, na temelju navedenih optužbi o prevari financijskih institucija prikrivanjem informacija o poslovanju s Iranom, predala zahtjev za njeno izručenje, koje je Kanada prošle sedmice i odobrila, ali je Meng odmah reagovala i tužila kanadske vlasti za ugrožavanje ljudskih prava.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top