Huavej se žalio američkom sudu zbog ograničenja prodaje

Kineski tehnološki gigant Huavej uložio je danas žalbu sudu u SAD, tražeći da se poništi odluka kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.

Glavni pravnik Huaveja Song Lijuping rekao je u izjavi novinarima da je kompanija zatražila da sud ramatra da li je ustavno da SAD zabrani svojoj saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti.

Huavej je najveći proizvodjač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja prijeti međunarodnoj sajberbezbjenosti, prenosi AP.

Novom žalbom Huavej traži ubrzanje rješenja žalbe uložene u martu u Teksasu, gdje je sjedište njegovih američkih operacija.

Song je rekao da kampanja koju sankcioniše država protiv Huaveja neće poboljšati sajberbezbjednost.

– Političari u SAD koriste snagu cijele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno – rekao je Song.

Ovo je objavljeno u trenutu u kom je kineska grupa, nesporni svjetski lider u 5G tehnologiji pete generalcije mobilnih mreža na meti nove serije napada iz Vašingtona, prenosi Frans pres.

U jeku američko-trgovinskog rata adminsitracija predsjednika Donalda Trampa stavila je Huavej na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu što prijeti samom opstanku Huaveja.

Huavej u mnogome zavisi od djelova proizvedenih u SAD za svoje telefone.

Grupa je od 2018. na meti Vašingtona. SAD sumnjaju da kompanija dozvoljava kineskim obavještajnim službama da koristi njihovu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svijetu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top