Hrvatskoj sedam dana da povuče nove takse

Ministri iz regiona usaglasili su svoje stavove da postave ultimatum Hrvatskoj od sedam dana zbog odluke Zagreba o povećanju taksi, saznaje portal Avaz.ba.

Zagreb je donio odluku i novi pravilnik kojim se povećavaju tarife za fitosanitarni nadzor nad uvezenim voćem i povrćem.

Ministri su jednoglasni da Hrvatska ima rok od sedam dana da povuče mjere ili će u protivnom doći do uvođenja kontramjera, piše taj portal.

U Sarajevu se održava sastanak ministara trgovine i poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku, prema kojem naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća iznosi 2.000 kuna (270 evra), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 evra).

Uoči sastanka, srpski ministar trgovine Rasim Ljajić, koji predvodi srpsku delegaciju, izjavio je da će se izaći sa predlogom da se ukinu mjere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svjetske trgovinske organizacije.

Ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rješenje u vezi sa mjerama uvećavanja taksi za srpsku robu koje je ta zemlja nedavno uvela, sljedeći korak će biti obraćanje Evropskoj komisiji i, eventualno, kontramjere, naveo je on. Ministri su, kako se dodaje, napisali zajedničko pismo koje će tokom dana biti poslato Evropskoj komisiji u Brisel.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top