Hrvatski radnici će moći u Njemačku i bez radne dozvole | Ekonomist

Hrvatski radnici će moći u Njemačku i bez radne dozvole

Njemačka bi uskoro mogla da odluči da od 1. jula hrvatskim državljanima za rad više neće trebati radne dozvole.

Njemačka vlada bi 17. juna trebala da donijese odluku kojom će osloboditi tržište za hrvatske radnike. Ovu informaciju je Al Jazeeri potvrdio Josip Juratović, zastupnik Bundestaga, inače član socijaldemokrata, stranke koja čini vladajuću koaliciju u Njemačkoj. Od 1. jula, prema njegovim riječima, hrvatskim državljanima za rad u Njemačkoj više neće trebati radne dozvole.

Poslije Slovenije i Austrije, koje su produžile restrikcije za Hrvate, Njemačka bi mogla da donese drugačiju odluku. Prvog jula 2013. godine, kada je Hrvatska postala članica Evropske unije, 13 zemalja je uvelo ograničenja za rad hrvatskim državljanima. Te zemlje sada mogu produžiti restrikcije na još tri godine, ili ih posve ukinuti.

“To znači da, ako kabinet taj prijedlog potvrdi, što se nadam, tržište rada u Njemačkoj je za građane Hrvatske otvoreno kao i za sve ostale građane EU. Ako kabinet odobri, onda se ne produžava za sljedeće tri godine ograničenje za rad, nego kreće praktično normalno, od 1. 7. mogu ljudi da počnu sa radom. Dakle, kabinet mora na kraju krajeva o tome odlučiti”, kaže Juratović.

Vlada Austrije produžila je u martu restrikcije za zapošljavanje hrvatskih radnika za još tri godine, a takvu je odluku nedavno donijela i Slovenija.

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju radne dozvole u Austriji tražilo je više od 34.000 radnika. Više od 19.500 hrvatskih radnika dobilo je dozvole. Iz austrijskog Ministarstva rada su tada podsjetili da hrvatski državljani uživaju povlaštene radne mogućnosti, u odnosu na radnike iz trećih zemalja, prije svega za visokokvalifikovane i sezonske radnike.

Zemlje Unije za Hrvatsku, kao novu članicu, mogu ograničavati tržište rada sve do sredine 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top