Hrvatska vratila raniji iznos uvozne takse | Ekonomist

Hrvatska vratila raniji iznos uvozne takse

Taksa koju je Hrvatska povećala sa 12 na 270 eura vraćena je na početni iznos nakon spora sa susjednim državama.

Hrvatska je vratila cijenu naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća na prvobitnih 12 eura, nakon spora nastalog sa susjednim državama zbog povećanja te takse na 270 eura.

Naplaćivaće se za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, a ne po kamionu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će 12 eura iznositi kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. augusta 2017. u Narodnim novinama.

Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da će se analizirati cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi se osigurala zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

“Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim  standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo očekuje i sastanak o temi korištenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

Kraj ‘carinskog rata’

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je kako je danas završen “carinski rat” zemalja regije sa Hrvatskom.

“Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem koji me je obavestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje”, rekao je Ljajić novinarima.

“To je za nas zadovoljavajuće rešenje, ali nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz”.

Istakao je da je jedino važno da se osigura slobodan protok roba i da se uklone barijere.

“To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu”, navodi Ljajić.

Na pitanje šta će biti sa poljoprivrednicima koji su po novim taksama već radili i da li će država tražiti da im se vrati novac, Ljajić kaže da jedino oni sami mogu to uraditi.

Trgovinski spor

Trgovinski spor između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije sa Hrvatskom, nastao je nakon što je ta zemlja povećala naknadu za inspekcijski pregled voća i povrća prilikom uvoza.

Hrvatska je prethodno pristala da se naknada naplaćuje po kamionu, a ne po broju proizvoda koji se nalaze u njemu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je u julu novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je 22 puta u cilju, kako je saopšeno, bolje zaštite potrošača.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top