Hrvatska vlada ne odustaje od ispitivanja ugljovodonika u Jadranu | Ekonomist

Hrvatska vlada ne odustaje od ispitivanja ugljovodonika u Jadranu

Istraživanje ugljovodika u Jadranu je projekt koji će osigurati Hrvatskoj jeftiniju energiju. Tome se protivi uvozni lobi, ali Hrvatska vlada neće odustati od njega, izjavio je u četvrtak u Briselu ministar privrede Hrvatske, Ivan Vrdoljak.

“Taj projekt spriječava uvoz energenata, spriječava da nam prljavi tankeri puni uvozne nafte ulaze u Jadran, njih četiri hiljade. Želim da hrvatski građani imaju što jeftinije energente. Da ne pojeftinjujemo gas samo sad, 1. aprila, nego i sljedećih godina. Ako idemo u istraživanje, hrvatski građani i industrija će imati još jeftinije energente, ne za par postotaka, nego za 20 do 30 posto. Ja ću dati sve od sebe da to učinimo na najbolji mogući način i paralelno s tim zadržavati najveće ekološke standarde”, rekao je Vrdoljak, koji je u Briselu učestvovao na sastanku Vijeća za energetiku.

Ministar Vrdoljak nije želio direktno da odgovori je li protiv referenduma o istraživanju ugljovodika u Jadranu.

“Građane treba pitati na ispravan način u fazama kad to nije štetno i kada se ne dovodi investitor u zabludu. Ovdje građani nemaju zašto da brinu. Mi garantujemo bolje nego što je bilo, recimo, 2012. kada se isto tako hrvatski Jadran bušio. Ina je bušila i 2012., 2011., 2010. ali se nije pričalo o tome, jer nismo išli u opseg koji bi hrvatskim građanima donio jeftin gas i gdje nije bio interes uvoznog lobija da to spriječi”, rekao je Vrdoljak.

Izvor: Hina/Lider
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top