Hrvatska uz Grčku zabilježila najslabiji rast BDP-a među zemljama EU | Ekonomist

Hrvatska uz Grčku zabilježila najslabiji rast BDP-a među zemljama EU

Hrvatska je uz Grčku u četvrtom tromjesečju 2017. zabilježila najslabiji rast BDP-a na tromjesečnom nivou među zemljama EU, pokazuje izvještaj evropske statistike.

Hrvatski BDP je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima porastao 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 0,7odsto, pokazuju podaci Eurostata, piše Hina, prenosi Jutarnji list.

Istu je stopu rasta, najnižu među zemljama Evropske unije prema raspoloživim podacima Eurostata, bilježi i Grčka. Nešto je snažnije na tromjesečnom nivou porasla italijanska i letonska ekonomija, za 0,3 odsto.

Najsnažniji je rast u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca bilježila je Estonija, od 2,2 odsto. Slijede Slovenija s 2,0 odsto i Litvanija s 1,4 odsto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Na godišnjem nivou, prema raspoloživim podacima Eurostata, najsnažniji rast u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju bilježila je Rumunija, od 7,0 odsto. Slijede Slovenija sa 6,2 odsto, Estonija s 5,3, Češka 5,2 i Mađarska 4,9 odsto.

Najslabiji su rast na godišnjem nivou bilježile Danska i Velika Britanija, od 1,2 odnosno 1,4 odsto.


 

Izvor: Nova ekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top