Hrvatska: U prodavnicama da bude minimum 50% domaćih proizvoda

Ministar poljoprivrede Republike Hrvarske Tomislav Tolušić najavio je da bi predlog zakona o zabrani nefer trgovine u lancu nabavke prehrambenih proizvoda trebalo da bude predat vladi te zemlje u prvom kvartalu.

Slične zakone u Evropi imaju Švedska i Danska, a nedavno su ih uvele i Mađarska i Rumunija. Prema ovim zakonima na policama supermarketa u zemlji treba da bude zastupljeno minimalno 50 odsto domaćih proizvoda.

Tolušić je u izjavi za agenciju Hina naglasio da bi uravnoteženim odnosom i fer raspodjelom dohotka od prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda trebalo da se poveća udio dohotka koji će ostvariti hrvatski proizvođači hrane.

Svrha donošenja ovakvog zakona je je, prema riječima hrvatskog ministra, da se obezbijedi zaštita fer trgovačke prakse kojom se štite svi učesnici u lancu nabavke hrane.

Tolušić očekuje da će ovo za posljedicu imati uređene odnose kroz znatno povećanje konkurentnosti poljoprivredno-prehrambeno-prerađivačkog sektora u cjelini.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top