Hrvatska svim građanima daje po 1.300 eura za ljetovanje | Ekonomist

Hrvatska svim građanima daje po 1.300 eura za ljetovanje

Građani Hrvatske će od 2018. godine, kako je u planu, dobijati vaučere u iznosu od 10.000 kuna (oko 1.325 eura) koje će potrošiti za ljetovanje u svojoj zemlji.

Prvi turistički vaučeri ili tzv. Cro kartice trebale bi da počnu da se dijele 2018. godine.

To je plan ministra turizma Garija Kapelija (Cappellija) koji je projekat naslijedio od svog prethodnika Antona Klimana. Kako će to sve funkcionisati, odnosno koliki iznos će biti na raspolaganju građanima, tek treba da se defineše.

Prema prvom ukinuo bi se postojeći regres do 2.500 kuna (oko 330 eura), a uveo bi se turistički vaučer do 10.000 kuna godišnje (1.325 eura).

Po drugom scenariju, vaučer bi iznosio do 5.000 kuna (oko 660 eura), uz zadržavanje regresa.

Novac bi poslodavci uplaćivali na poseban bankovni račun, a građani Hrvatske bi ga trošili putem Cro kartice, slično kao što sada koriste karticu tekućeg računa.

Odredio bi se i procenat za pojedinu kategoriju troškova. Za sada je predlog da se 50 odsto ograniči za smještaj, oko 30 odsto za hranu i piće, a ostatak novca bi bio za muzeje, velnes i sličan sadržaj.

Karticu bi građani mogli da koriste za odmor u kontinentalnoj Hrvatskoj tokom cijele godine, kao i izvan sezone na moru, piše tportal.

Koji će od dva modela biti odabran, odlučiće se u pregovorima Ministarstva turizma s Ministarstvom finansija, poslodavcima i sindikatima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top