Hrvatska predstavila mjere za smanjenje deficita | Ekonomist

Hrvatska predstavila mjere za smanjenje deficita

Hrvatska je Evropskoj komisiji u Briselu predstavila paket mjera za smanjenje deficita. U nacionalnom programu reformi, hrvatski predstavnici predočili su moguće dalje uštede kako ne bi došlo do uskraćivanja novca iz evropskih fondova.

Komesar Evropske komisije za ekonomske i finansijske poslove rekao je da Hrvatska napreduje u procesu fiskalne konsolidacije i planiranju reformi, ali da posao treba dovesti do kraja.

„Ima poslova koji se obavljaju na tehničkom nivou i postoji zajednička volja za napretkom kako bi se izbjegli bilo kakvi dodatni problemi, bilo u procedurama za prekomjerni deficit ili procedurama za makroekonomsku neravnotežu“, rekao je Pierre Moscovici, komesar za ekonomske i finansijske poslove. Dodao je da je primjetan napredak u fiskalnoj konsolidaciji i definisanju plana strukturnih reformi, ali da nije još sve završeno.

„Treba da završimo nužne fiskalne napore, koji, kako procjenjujemo, čine četiri posto BDP-a, kao i strukturne reforme koje su neophodne kako se ne bi ušlo u procedure prekomjernog deficita, što je zajednički cilj.“

Nakon sastanka u Briselu, potpredsjednik Vlade Hrvatske izrazio je zadovoljstvo predočenim planom i optimizam kada je riječ o nastavku procesa.

“Svaka ovakva situacija je teška s obzirom na dugogodišnju recesiju u Hrvatskoj, s obzirom na deflaciju koja dodatno otežava taj fiskalni okvir i fiskalnu konsolidaciju“, kazao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

„Sve su to procesi koji na neki način opterećuju nas u ovom trenutku. No mi moramo taj dio odraditi što zbog nas, što zbog ispunjavanja ovih kriterijuma kvalitetne i dobre saradnje sa Komisijom.“

Ako Evropska komisija ne bude zadovoljna reformama koje predlaže Zagreb, slijedi nametanje procedura i akcioni plan postupanja.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top