Hrvatska može da se izvuče iz krize

Hrvatska može da se izvuče iz krize

Hrvatska bi mogla da se izvuče iz krize uz pomoć turizama, fondova Evropske unije i investicija, procjenjuju analitičari.

Pokretač promjena u srednjoj i istočnoj Evropi biće mala i srednja preduzeća koja koriste situaciju sa slabim evrom i nižim cijenama nafte, što će se povoljno odraziti i na privredu Hrvatske, zaključak je istraživanja koji je objavio The Economist Intelligence Unit.

Hrvatska će, smatraju analitičari, napredovati zahvaljujući dostupnijim kreditima preduzećima i građanima, kao i sve boljim trendovima u turizmu i povlačenju sredstava iz fondova EU.

Na taj način uspjeće da izbjegnu recesiju u 2015. godini, u čemu će pomoći i novi infrastrukturni projekti.

Ističe se i ubrzani plan prodaje državne imovine, čija vrijednost prelazi 30 milijardi evra, smanjenje tereta zaduženja kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i program otpisa dugova siromašnima, ali i promjene poreske politike što otvara prostor većoj potrošnji.

 

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top