Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti | Ekonomist

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) u februaru je smanjena na mjesečnom i godišnjem nivou, a slična su kretanja zabilježena i u Hrvatskoj koja je ponovno u izvještaju Eurostata izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjem nivou.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u 28-članom EU, utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u februaru je tako skliznula na 7,1 posto, s revidiranih 7,2 posto u januaru, i na najnižem je nivou od septembra 2008. godine, pokazao je u srijedu objavljen izvještaj Eurostata. U poređenju s istim mjesecom godine ranije smanjena je za 0,9 postotnih bodova.

I u 19-članoj eurozoni je skliznula za 0,1 postotni bod na mjesečnom nivou, na 8,5 posto, što je njen najniži nivo od decembra 2008. godine. Na godišnjem je nivou pala za jedan postotni bod.

U Hrvatskoj je u februaru ove godine skliznula na 9,6 posto, s 9,8 posto u prethodnom mjesecu, pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata.

U februaru je tako u Hrvatskoj, prema najnovijem izvještaju, bez posla bilo 173 hiljade građana, pet hiljada manje nego u sjanuaru. Na godišnjem je nivou stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj smanjena za 2,4 postotna boda, a broj nezaposlenih za 46.000, pokazao je izvještaj Eurostata.

Time se Hrvatska, prema saopštenju evropske statističke kancelarije, opet svrstala u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjem nivou. Skupinu ponovo predvodi Cipar, s padom stope nezaposlenosti za tri postotna boda, a u nju je još izdvojena Grčka, s padom stope nezaposlenosti za 2,6 postotnih bodova.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti među članicama EU-a i dalje bilježi Češka, s nepromijenjenih 2,4 posto. Slijede Malta i Njemačka, s po 3,5 posto, te Mađarska, s 3,7 posto u januaru.

Najviše stope nezaposlenosti i dalje imaju Grčka, s 20,8 posto u decembru 2017., i Španija, sa 16,1 posto.

U Eurostatu procjenjuju da je u ovogodišnjem februaru bez posla u EU bilo 17,632 miliona građana, od čega 13,916 miliona u eurozoni. Na mjesečnom niovu broj nezaposlenih smanjen je u EU za 201.000, a u eurozoni za 141.000.

U poređenju s istim mjesecom godine ranije u EU je njihov broj smanjen za 1,968 miliona a u eurozoni za 1,436 miliona.

Dalji pad stope nezaposlenosti mladih

U 28-članom EU stopa nezaposlenosti među mlađima od 25 godina u februaru je iznosila 15,9 posto, skliznuvši za 0,1 postotni bod na mjesečnom nivou i za 1,4 postotna boda na godišnjoem nivou.

U eurozoni je na mjesečnom nivou stagnirala na 17,7 posto, dok je na godišnjoj smanjena za 1,7 postotnih bodova.

Bez posla je u EU u cjelini u februaru ove godine bilo 3,589 miliona mladih do 25 godina, od čega na eurozonu otpada 2,520 miliona. Na godišnjem nivou broj nezaposlenih je u toj dobnoj skupini tako smanjen za 314 hiljada u EU a za 213 hiljada u eurozoni.

Najnižu nezaposlenost među mladima zabilježila je Njemačka, sa 6,2 posto, a slijede Holandija, sa 7,2 posto i Češka sa 7,5 posto.

Najviše stope nezaposlenosti mladih i dalje bilježe Grčka, sa 45 posto u decembru 2017., Španija s 35,5 posto i Italija, s 32,8 posto.

Za Hrvatsku su uobičajeno objavljeni samo kvartalni podaci za kategoriju mladih. Prema posljednjim dostupnim podacima, u četvrtom je tromjesečju 2017. Hrvatska bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 25 posto, uz nezaposlenih 40 hiljada građana u dobi do 25 godina. Prema podacima iz najnovijeg Eurostatovog izvještaja stopa nezaposlenosti među mladima u februaru prošle godine iznosila je 28,9 posto, uz 49 hiljada nezaposlenih u toj dobnoj skupini.


Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top