Hrvatska: Izdate dozvole za istraživanje nafte i plina

Hrvatska: Izdate dozvole za istraživanje nafte i plina

Naftu i plin na kopnu će tražiti: Ina, Oando Plc iz Nigerije, zatim Vermilion Zagreb Exploration.

Vlada Hrvatske u srijedu je donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest teritorija u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na jednom istražnom prostoru (Drava 2) dobila je Ina, za jedno (Drava 3) kompanija Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu za četiri istražna prostora (Drava 4 i Sava 8, 9 i 10) dobila firma Vermilion Zagreb Exploration kojoj je prema sudskom registru osnivač holandski Vermilion Morocco Exploration, a iza koje stoji kanadski Vermilion Energy.

Dobitnici dozvola stiču pravo na direktnu dodjelu koncesije u slučaju proglašenja komercijalnog otkrića, prenosi Hina.

Davor Štern, naftni stručnjak i dugogodišnji čelni čovjek INA-e, smatra kako je interes kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na hrvatskom kopnu „zaista dobar“, pri čemu bi rezultati na kopnu mogli biti puno bolji od rezultata istraživanja mora.

„Veliki sam pobornik istraživanja na kopnu, za razliku od bušenja po Jadranu. Isto tako ne treba zaboraviti da su troškovi istraživanja u kontinentalnom dijelu Hrvatske tri puta manji  od istraživanja Jadrana“, rekao je Štern za Hinu, komentarišući današnju odluku Vlade.

Dosta neistraženih područja

On smatra kako će kopno dati bolje rezultate od mora, pa će Jadran onda pasti u drugi plan. Dodao je i da Hrvatska ima dokazane stručnjake u tom području, a sam interes stranih kompanija za kontinent ocijenio je vrlo dobrim.

Po Šternu, u Hrvatskoj još ima dosta neistraženih kopnenih područja poput Dinarida i juga države, ali i istočne Slavonije.

Prema današnjim dozvolama, istraživanja uključuju geofizička i druga geološka snimanja, interpretaciju tako prikupljenih podataka i njihovu studijsku obradu. Tu su i bušenje, produbljivanje, skretanje, opremanje, ispitivanje, privremeno napuštanje ili likvidacija istražnih bušotina,  zatim kupovina i nabavka roba, usluga, materijala i opreme koji su potrebni za te radove.

Na javno takmičenje za istraživanje i eksploataciju, koje je zaključeno u februaru, javilo se sedam kompanija. Ponude su dale za svih šest istražnih polja i bilo je ponuđeno 19 različitim radnih programa.

Konkurs za istraživanje nafte i plina na hrvatskom kopnu raspisan je u julu prošle godine, a obuhvata šest istražnih područja veličine od 2.100 do 2.600 kvadratnih kilometara, koja se protežu uz područje Drave, istočne Slavonije i Save.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top