Hrvatska i Malta imaju najveći pad industrijske proizvodnje u EU | Ekonomist

Hrvatska i Malta imaju najveći pad industrijske proizvodnje u EU

Hrvatska je uz Maltu u julu zabilježila najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou među zemljama Evropske unije, a smanjenje je zabilježeno i na nivou Unije, pokazao je izvještaj evropske kancelarije za statistiku.

Na nivou Evropske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala je za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima smanjena 0,5 posto.

Najviše je pala proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 1,3 posto, te trajnih potrošačkih dobara, za jedan posto.

Proizvodnja energije porasla je 0,7 posto a proizvodnja kapitalnih dobara za 0,6 posto.

Proizvodnja je smanjena i u eurozoni, za 0,8 posto u odnosu na jun kada je prema revidiranim podacima Eurostata zabilježila identičan procentni pad.

Najviše je pritom smanjena proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 1,9 posto, te netrajnih, za 1,3 posto.

Među zemljama članicama, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u julu na mjesečnom nivou smanjena industrijska proizvodnja na Malti, za 6,3 posto.

Slijedi Hrvatska s padom proizvodnje u julu za 5 posto u odnosu na prethodni mjesec prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata. U junu je porasla 4,5 posto.

Eurostat još izdvaja Švedsku, čija je industrijska proizvodnja u julu na mjesečnom nivou pala 4,1 posto.

Najviše je pak porasla industrijska proizvodnja u Danskoj, za 3,6 posto, te u Irskoj, za 2,8 posto, i Latviji, za 1,8 posto.

Osjetno sporiji rast proizvodnje u EU na godišnjem nivou

U odnosu na prošlogodišnji jul, industrijska je proizvodnja na nivou EU-a, prema kalendarski prilagođenim podacima Eurostata, porasla 0,8 posto, nakon revidiranog 2,5-postotnog rasta u junu.

Najviše je pritom uvećana proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,1 posto. Proizvodnja energije smanjena je pak na godišnjem nivou 0,9 posto.

U eurozoni je industrijska proizvodnja u julu gotovo stagnirala u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U junu uvećana je 2,3 posto, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

Pritom je proizvodnja trajnih potrošačkih dobara pala 2,3 posto, a proizvodnja energije 2,1 posto. Protivteža je bio 1,4-postotni rast proizvodnje kapitalnih dobara,

Među zemljama EU-a, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u julu na godišnjem nivou porasla proizvodnja u Poljskoj, za 7,9 posto. Slijedi Češka s povećanjem proizvodnje za 6,7 posto, te Slovenija s 5,9 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u julu na godišnjem nivou smanjena 0,8 posto, nakon 3,1-postotnog uvećanja u prethodnom mjesecu.

Najveći je pad industrijske proizvodnje na godišnjem nivou u julu zabilježila Malta, za 6,4 posto. Slijede Irska s padom proizvodnje za 6,3 posto i Holandija u kojoj je proizvodnja pala 2,1 posto.


Izvor: SEEbiz / H
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top