Hrvatska bilježi pad zaposlenosti | Ekonomist

Hrvatska bilježi pad zaposlenosti

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, konstantno ističe pad nezaposlenosti, ali danas objavljeni podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska ima najveći pad zaposlenih među zemljama Evropske unije.

Hrvatska je u drugom kvartalu ove godine imala pad zaposlenosti od 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je najlošiji rezultat među zemljama EU-a. U odnosu na isti period prošle godine, pad je iznosio 1,6 posto.

Negativnu stopu zaposlenosti u odnosu na prethodni kvartal, uz Hrvatsku, imale su još samo Letonija (-0,8 posto), Rumunija (-0,6 posto) i Estonija (-0,5 posto).

S druge strane, najveći rast zaposlenosti u međukvartalnom periodu ostvarile su Malta (+1,0 posto), Španija (+0,9 posto) te Grčka i Poljska koje su imale rast od 0,8 posto.

Posmatrajući Europsku uniju, međukvartalni rast zaposlenosti iznosio je 0,4 posto, dok je u odnosu na prošlu godinu ona porasla 1,5 posto.


 

Izbor: Index.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top