Hrvatska bilježi pad zaposlenosti

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, konstantno ističe pad nezaposlenosti, ali danas objavljeni podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska ima najveći pad zaposlenih među zemljama Evropske unije.

Hrvatska je u drugom kvartalu ove godine imala pad zaposlenosti od 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je najlošiji rezultat među zemljama EU-a. U odnosu na isti period prošle godine, pad je iznosio 1,6 posto.

Negativnu stopu zaposlenosti u odnosu na prethodni kvartal, uz Hrvatsku, imale su još samo Letonija (-0,8 posto), Rumunija (-0,6 posto) i Estonija (-0,5 posto).

S druge strane, najveći rast zaposlenosti u međukvartalnom periodu ostvarile su Malta (+1,0 posto), Španija (+0,9 posto) te Grčka i Poljska koje su imale rast od 0,8 posto.

Posmatrajući Europsku uniju, međukvartalni rast zaposlenosti iznosio je 0,4 posto, dok je u odnosu na prošlu godinu ona porasla 1,5 posto.


 

Izbor: Index.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top