Hrvatima dugovi stigli na naplatu | Ekonomist

Hrvatima dugovi stigli na naplatu

Hrvatska će u narednom periodu morati da se obračuna sa vraćanjem kreditnih obaveza. Na kamate će u sljedeće tri godine potrošiti 35 milijardi kuna ili oko 4 i po milijardi eura, što je iznos jednogodišnje penzije za 1,2 miliona penzionera. Pored toga, prema projekcijama javnog duga za naredne tri godine, na naplatu dospijeva oko 68 milijardi kuna kredita. To znači da će Hrvatska u periodu od 2015. do 2017 godine morati da izda obveznice ili podigne nove kredite ukupne vrijednosti veće od 101 milijardu kuna. Pored toga, javni dug prešao je 80 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Kako piše hrvatski Novi list taj novac se mogao preusmjeriti i za trogodišnje finansiraje nauke, obrazovanja i sporta. Poređenja radi, troškovi kamata koje Hrvatska mora da plaća u svakoj godini više od dva i po puta premašuju budžet Ministarstva obrane.
Novi list objašnjava da je riječ o začaranom krugu, jer osim za pokrivanje deficita, Hrvatska mora da podiže i nove kredite kako bi otplatila stare koji dospijevaju na naplatu. Ovaj list objašnjava da je bilo prijedloga da Hrvatska pokuša da reprogramira svoj ukupni javni dug, ali se tome protive ekonomski analitičari uz objašnjenje da je to signal povjeriocima da država ne može da vraća dug. To automatski otežava i poskupljuje uslove budućih zaduživanja. List dalje navodi da Hrvatska spas može potražiti u pradaji imovine, od nekretnina do preduzeća u državnom vlasništvu, ali da je to kratkoročno rješenje i da ne može riješiti problem javnog tuga koji ima.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top