Hrvati razočarani uvođenjem eura | Ekonomist

Hrvati razočarani uvođenjem eura

Uvođenje eura u Hrvatskoj 2020. godine je loša odluka zbog koje će svi biti na gubitku, smatra 74 odsto hrvatskih građana od 1.100 ispitanika.

Oni su učestvovali u anketi portala MojPosao. Najviše ih brine inflacija, ali i kako će se uvođenje eura odraziti na građane koji imaju kredite u kunama, prenosi agencija Hina.

Da je uvođenje eura 2020. dobra odluka, od koje će svi profitirati, smatra tek 15 posto anketiranih, za koje je glavna prednost u tome što ljudi neće gubiti novac na konverziji i kursnoj razlici. Za šest posto ispitanika je svejedno da li je riječ o dobroj ili lošoj odluci, dok njih pet odsto priznaje da ne znaju ništa o toj temi.

“Imamo visoke cijene, ponekad i veće nego u EU, i PDV od 25 posto. Uz katastrofalno mala primanja i tako visoke cijene, uvođenje eura samo će pogoršati i ovako tešku situaciju”, kaže jedan od ispitanika.

Drugi dodaje: “Pretvaranje kune u euro neće biti realno, kao što nije bilo ni u slučaju nemačke marke u euro”, dok se jedan od anketiranih pita da li će pretvaranjem kune u euro dobiti i evropske plate.

“Uvođenjem eura gubimo kontrolu nad monetarnim sistemom. Ja kao privatni preduzetnik ću podići cijene i zaokružiti na više, a plate neću podizati”, priznao je jedan učesnik u anketi.

Ispitanik, kom je svejedno hoće li Hrvatska uvesti euro 2020. godine, rekao je: “Kao da se mi pitamo hoćemo li ili nećemo. Bar ćemo moći da pokažemo ‘crno na bijelo’ smiješne plate koje ćemo dobiti u eurima”, prenosi hrvatska agencija.


 

Izvor: Moj posao

Komentariši

Top