Hrvati mogu na rad i u Španiju | Ekonomist

Hrvati mogu na rad i u Španiju

Španija, poslije Njemačke, Belgije i Luksemburga, od 1. jula Hrvatima ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada.

Španija je odlučila da ukine ograničenja za pristup hrvatskih radnika španskom tržištu rada, uvedena nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine, saopšila je Vlada u Madridu.

Vlada je na sjednici u petak prihvatila prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja i, nakon isteka dvogodišnjeg prelaznog razdoblja, neće obnoviti mjere kojima bi regulisala pristup hrvatskih državljana tržištu rada u Španiji.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu da uvedu ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli “2+3+2”, što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu poslije revizije produžiti za još tri godine a, uz opravdan razlog, za dodatne dvije godine.

Kada je Hrvatska ušla u EU, 13 država (Njemačka, Grčka, Francuska, Holandija, Kipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španija, Luksemburg, Italija i Malta) iskoristile su mogućnost da u prve dvije godine hrvatskim radnicima ograniče pristup svojim tržištima rada.

Španija je, poslije Njemačke, Belgije i Luksemburga, četvrta država koja je objavila da neće iskoristiti dodatne mogućnosti i da od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada hrvatskim državljanima.

Slovenija i Austrija najavile su da će produžiti ograničenja.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top