Hrvati će moći na rad u Njemačku i bez radne dozvole | Ekonomist

Hrvati će moći na rad u Njemačku i bez radne dozvole

Njemačka je i službeno potvrdila da ukida radne dozvole za hrvatske državljane – objavljeno je to na službenoj stranci njemačke Vlade. To znači da će od 1. jula, dvije godine poslije hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, hrvatski građani moći neograničeno da rade u Njemačkoj.

Njemačka privreda se oporavlja i toj zemlji nedostaju radnici. S ukidanjem radnih dozvola iz Hrvatske očekuju 10 hiljada novih radnika godišnje.

U Njemačkoj već radi 93.000 Hrvata. Oni su dobro integrisani, a zaposleni su uglavnom u deficitnim strukama – građevini i zdravstvu, objavila je njemačka vlada.

Njemačka savezna vlada otvaranjem tržišta rada želi da pošalje pozitivan signal – kako bi svi građani EU-a bili u mogućnosti da nađu posao i van svojih granica. Hrvati, koji rade u inostranstvu će povećati i prihode svojih familija u domovini, što će pomoći i hrvatskoj privredi, dodaje njemačka vlada.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top