HP zatvorio fabriku, ide iz Rusije

Hjulit Pakard prekinuo je proizvodnju kompjutera u fabrici u Rusiji, jer nije izdržao pad tržišta kompjutera od 44 odsto u prvom kvartalu, piše Komersant.

Prema podacima baze podataka pravnih lica kartoteka.ru, HP je početkom jula likvidirao Hjulit Pakard fektori u Rusiji.

Fabrika za proizvodnju personalnih kompjutera (PC) puštena je u rad u aprilu 2010. godine zajedno sa tajvanskim proizvođačem elektronike Fokskonom (Foxconn).

Prozvodnja je prekinuta još sredinom 2014. godine, rekao je Komersantu izvor blizak HP.

Izgradnja fabrike je počela u maju 2008. godine, HP i Fokskon su investirali ukupno 50 miliona dolara. Zbog krize, otvaranje je odloženo godinu dana do aprila 2010.

U početku su se u fabrici proizvodili samo stoni računari, a u avgustu 2013. počelo je i sklapanje monoblok kompjutera. Ukupno je bilo planirano da se proizvodi do 480.000 jedinica godišnje.

Ti uređaji su, prema planovima HP-a, trebalo da se izvoze u istočnu Evropu, pribaltičke republike i skandinaviju.

“Fabrika je zatvorena iz ekonomskih razloga. Troškovi sklapanja računara u Rusiji su bili znatno viši nego u Aziji. Kada je donošena odluka o prekidu proizvodnje, nije bilo riječi o zamjeni uvoznih proizvoda, jer u suštini nije bilo velike potražnje, rekao je izvor blizak HP-u.

Komersant navodi da je proizvodnja HP-u u Rusiji pokrenuta u nevrijeme. Dvije godine posle otvaranja fabrike, od trećeg tromesječja 2012. godine, počeo je pad tržišta personalnih kompjutera u Rusiji, koji je u prvom kvartalu ove godine dostigao rekord.

Prema ocjeni američke firme za istraživanje tržišta IDC, od januara do marta isporučeno je oko jedan milion ličnih računara, što je 43,6 odsto manje nego godinu dana ranije. HP je zauzimao drugo mjesto po obimu isporuka (16,8 odsto), iza Lenova (22 odsto). U IDC pad tržišta PC objašnjavaju promjenom zahtijeva potrošača – kupci prednost daju tabletima.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top