Hollywoodske razlike u zaradama | Ekonomist

Hollywoodske razlike u zaradama

Četiri najplaćenije Hollywoodske glumice zaradile su više od 20 miliona dolara, dok je toliki novac zaradio 21 glumac, što pokazuje kolika nejednakost vlada u Hollywoodu.

Glumica i oskarovka Jennifer Lawrence je sa 52 miliona dolara ovogodišnje zarade najbolje plaćena holivudska glumica, piše magazin Forbes. Na drugom mjestu je Scarlett Johansson sa 35,5 miliona dolara, a na trećem komičarka Melissa McCarthy sa 23 miliona dolara.

Magazin Forbes navodi da su četiri glumice zaradile više od 20 miliona dolara od svojih glumačkih i drugih angažmana, dok je tu brojku zaradio 21 glumac, što samo pokazuje kolika nejednakost vlada u Hollywoodu.

Forbes je podsjetio i da je u filmu “Američka prevara” gdje je glumila Jennifer Lawrence, bilo izveštaja o značajnoj razlici u plati glumaca i glumica odnosno da su glumci dobili dva posto veću platu od koleginica. U pomenutom filmu glumi i Bradley Cooper, koji godišnje inkasira čitavih 41,5 miliona dolara.

Magazin je ukazao i da žene ređe dobijaju glavne uloge u filmovima, a još ređe u blokbasterima koji donose brdo para, glumcima kao što su Tom Cruise (Nemoguća misija) ili Robert Downey Jr. (Iron Man), inače najplaćeniji glumac sa 80 miliona dolara zarade ove godine.

Najplaćeniji ekscentrični Ironman i simpatični fajter

Lawrence (25) jedna je od najmlađih holivudskih zvijezda. Oskara je dobila 2012. za ulogu u filmu “U dobru i u zlu” (Silver Linings Playbook), a poznata je po megahitu “Igre gladi”, čija dva djela su napravile pravi “bum” u bioskopima širom svijeta.

Na ovogodišnju listu dospjela je i jedna međunarodna glumica – Kineskinja Fan Bingbing koja je na četvrtom mjestu sa 21 milion dolara zarade, dok je na petom Jennifer Aniston sa 16,5 miliona.

U top deset ušle su i Julia Roberts (16 miliona dolara), Angelina Jolie (15 miliona), Reese Witherspoon (15 miliona), Anne Hathaway (12 miliona) i Kristen Stewart (12 miliona dolara).

Izvor: bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top