Holandija: Potraga za gasom dovela do zemljotresa | Ekonomist

Holandija: Potraga za gasom dovela do zemljotresa

Proizvođač gasa NAM mora da kompenzuje vlasnicima pad vrijednosti nekretnina, do kog su doveli potresi povezani s proizvodnjom gasa na polju Groningen u Holandiji.

Odluka holandskog suda u Asenu, kako prenosi agencija Rojters, može da košta kompaniju Nederlands Ardoli Matskapi (NAM), mješovito preduzeće koje su osnovali Šel i Ekson-Mobajl, više milijardi evra.

Holandska vlada je u dva navrata ove godine smanjila proizvodnju na polju Groningen, najvećem u Evropi, nakon što je državni odbor za bezbjednost zaključio da gasne kompanije i regulatori nisu dovoljno ozbiljno uzeli u obzir opasnost u pogledu veze između proizvodnje gasa i zemljotresa.

“NAM je odgovoran za smanjenje vrijednosti nekretnina koje se nalazi u području gdje su potresi prouzrokovani proizvodnjom gasa, i stoga je opravdano da nadoknadi štetu”, rekao je sudija, Ger Vermeulen, čitajući presudu.

Stotine hiljada kuća i zgrada nalaze se u ugroženom području, koje obuhvata širok pojas u sjevernoj Holandiji.

NAM je do sada izdvojio 1,2 milijarde evra (1,35 milijardi dolara) za naknadu štete na objektima, ali su procjene troškova za obeštećenje vlasnika nekretnina zbog pada gubitka vrijednosti objekata i ojačavanja zgrada u ugroženom području daleko veći.

“Mi ćemo pomno proučiti okolnosti i razmotriti potencijalne dalje korake”, izjavio je portparol NAM-a, Martin Vervurd u saopštenju.  “Svjesni smo zabrinutost stanovnika i slažemo se… da je, u određenim slučajevima, pad vrijednosti mogao da bude uzrokovan potresima”, dodao je on.

Kompanija prihvata odgovornost za štete uzrokovane potresima, ali stoji na stanovištu da treba da obešteti vlasnike kuća tek pošto prodaju svoje domove uz gubitak.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top