Hoće li se valutni kursevi privremeno stabilizovati? | Ekonomist

Hoće li se valutni kursevi privremeno stabilizovati?

Tokom prošle nedjelje došlo je do smirivanja situacije na finansijskim tržištima, a posebno na valutnom tržištu. Gotovo sve najtrgovanije valute uspjele su nadoknaditi dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Ovakvo kretanje može ukazivati na moguću korekciju jakih trendova koji su se formirali prethodnih nekoliko mjeseci.

Kurs EUR/USD već se desetak dana kreće u uskom rasponu od 1%, a u trenutku pisanja analize na platformama MTradinga iznosi 1,1328.

Švajcarski franak takođe se stabilizovao u odnosu na euro. Kurs EUR/CHF cijele prošle nedjelje kretao se između 1,04 i 1,06.

Britanska funta ne samo da je prestala  da slabi u odnosu na dolar, nego je prethodne nedjelje ojačala približno 1,50% kao što je bilo i najavljivano u prethodnim analizama MTradinga.

I na tržištima akcija je došlo je do korekcije. Njemački indeks DAX pao je približno 3% sa rekordno visoke vrijednosti dosegnute prošli utorak i trenutno se nalazi na nivou od 10680 poena – što je 9% iznad nivoa sa početka godine.

Najveći pomaci dogodili su se na nafti. Cijena crnog zlata je od dna dosegnutog krajem januara u samo desetak dana porasla čak 20% i trenutno iznosi 52,74 dolara po barelu. Radi ovog naglog porasta cijene distributeri naftnih derivata već su najavili porast cijena na benzinskim pumpama.

Valute kojima bi se u ovoj nedjelji vrijednost mogla najviše promijeniti su britanska funta i australski dolar jer će u četvrtak biti objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti u Australiji i podaci o inflaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored objava dostupan je naekonomskom kalendaru MTradinga.

Očekivanja analitičara

Iako je u prethodne dvije nedjelje objavljeno više loših vijesti o stanju u eurozoni i nekoliko dobrih vijesti o stanju američke ekonomije, kurs eura u odnosu na dolar nije nastavio padati. To može ukazivati na moguću korekciju kursa jer su očito svi oni koji su htjeli prodati eure i kupiti dolare to već napravili, i sada više nema snage koja bi u kratkom roku značajnije gurala kurs EUR/USD prema dolje.

Kurs eura bi mogao porasti za nekoliko procenata u narednim nedjeljama (možda do 1,16 ili 1,17), no nakon toga će vjerovatno nastaviti padati.

 

Analizu pripremio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top