Hoće li biti potrebne posebne akcije da se pad cijena nafte prenese i na potrošače? | Ekonomist

Hoće li biti potrebne posebne akcije da se pad cijena nafte prenese i na potrošače?

Britanska vlada u srijedu je zatražila od energetskih kompanija i avio-prevoznika da oštri pad cijena nafte prenesu na potrošače, a razmatra i hoće li biti potrebno preuzeti akcije kako bi ih prisilila da to učine.

Četiri mjeseca prije nacionalnih izbora, koji će se održati 7. maja, cijene energenata postale su u Britaniji politički osjetljiva tema, obzirom da se životni standard potrošača tek počeo oporavljati nakon dužeg razdoblja ekonomske stagnacije.

Prekomjerno globalno snadbijevanje naftom prepolovilo je cijenu nafte u nešto više od šest mjeseci, što je navelo tamošnju vladu da ispita jesu li kompanije koje imaju koristi od pada cijena nafte spustile cijene svojih proizvoda.

U srijedu je cijena barela na londonskom tržištu pala ispod 50 dolara po prvi put od maja 2009. godine, dok su cijene benzina na britanskim benzinskim pumpama u utorak pale na najnižu cijenu od januara 2010. godine.

Britansko ministarstvo finansija objavilo je da sprovodi istraživanje među komunalnim i avio-kompanijama kako bi utvrdilo da li je potrebno preduzeti neku akciju.

U utorak je ministar finansija George Osborne na Twitteru objavio da su cijene nafte na najnižoj stopi u pet godina. “Važno je da se to odrazi na troškove porodica koje imaju na benzinskim pumpama, na komunalne račune i na cijene avio karata”, dodao je.

 

Izvor: Hina
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top