H&M za 20 miliona dolara kupio udio u Klarni | Ekonomist

H&M za 20 miliona dolara kupio udio u Klarni

Modni lanac H&M kupio je skroman udio Klarne, švedskog startupa koji se bavi finansijsko tehnološkim uslugama te će kralju brze mode pomoći pri usavršavanju online trgovine, piše Financial Times.

H&M je već nekoliko godina u finansijskim problemima zbog prevelike količine neprodane odjeće do čega je došlo zbog fokusa na fizičke trgovine. No, kako bi napokon promijenio svoje poslovanje, švedski je maloprodajni div platio oko 20 miliona dolara (185 miliona švedskih kruna) za udio manji od jedan posto u Klarni.

Klarnina digitalna platforma integriraće H&M-ove digitalne i fizičke prodavnice kako bi obožavatelji ovog lanca brze mode dobili “besprijekorno, personalizirano i zanimljivo iskustvo kupovine” na 14 evropskih tržišta, izjavili su predstavnici tih kompanija. Uz to, u planu je ovakvo poslovanje proširiti i na područje SAD-a i Azije.

Dodatno, Klarna će pojednostavniti proces dostave i vraćanja kupljenih artikala, koji su bili izvorom mnogih frustracija kod H&M-ovih klijenata. Švedski će startup i poboljšati plaćanje H&M-ovih artikala kako u fizičkoj trgovini, tako i u onoj digitalnoj, te će olakšati kupovinu putem mobilne aplikacije. Na primjer, potrošači će biti u mogućnosti  da plate odabrani artikal putem aplikacije na svom smartphoneu iz udobnosti svog doma, ali i dok su u trgovini.

– Razvoj mogućnosti plaćanja važan je dio iskustva kupovine i tako se uklapa u naš portfolio investicija – objasnio je Daniel Claesson, čelnik H&M-ovog centra za poslovni razvoj.

Inače, Klarna je osnovana u Stockholmu u 2005. te je od onda postala jednim od najvećih evropskih pružalaca digitalne platforme za trgovinu i jedan je od tzv. evropskih “tehnoloških jednoroga”, odnosno startupa procijenjene vrijednosti veće od milijardu dolara. Sarađuje s ASOS-om, Adidasom i Ikeom, no novo partnerstvo sa švedskim modnim lancem najveće je partnerstvo ove fintech kompanije.


 

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top