H&M : Skok prihoda od 21 posto | Ekonomist

H&M : Skok prihoda od 21 posto

Švedski maloprodajni div Hennes and Mauritz (H&M) dao je obavještenje da mu je neto dobit u drugom fiskalnom tromjesečju uvećana 11 posto zahvaljujući 21-postotnom skoku prihoda, upozorivši ujedno na očekivan nepovoljan uticaj jačeg dolara u drugoj polovini godine.

U razdoblju od marta do maja H&M je zabilježio neto dobit od 6,45 milijardi švedskih kruna (700 miliona eura), pokazuje poslovni izvještaj objavljen u četvrtak. Prihodi su u istom razdoblju iznosili 45,87 milijardi kruna. Iskazani u lokalnim valutama uvećani su 10 posto.

– Prihodi su ponovo snažno porasli – posebno ako uzmemo u obzir izazovnije prilike s kojima smo se suočili, poput snažnih uporedivih prošlogodišnjih rezultata, neuobičajeno hladnog proljeća na mnogim našim važnim evropskim tržištima i negativnim kalendarskim faktorima, kazao je izvršni direktor Karl-Johan Persson.

Nastavak uzleta nagovještava i 14-postotni rast prihoda iskazano u lokalnim valutama u razdoblju od 1. do 23. juna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iz švedske kompanije napominju da su zbog jačeg dolara zabilježili veće troškove u drugom tromjesečju, dodajući da će jačanje američke valute još snažnije uticati na njihove rezultate u drugoj polovini godine.

Jači dolar je u drugom fiskalnom tromjesječju spustio bruto maržu H&M-a na 59,4 posto, sa 60,8 posto koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. Kao dodatne razloge za više troškove navode i “ekspanziju i dugoročna ulaganja u segmentima informatičke tehnologije i Interneta, te proširivanje asortimana”.

Na kraju juna H&M je brojio ukupno 3.639 prodavnica, uključujući i brendove COS, & Other Stories, Weekday, Monki i Cheap Monday. Očekuju da će do kraja godine otvoriti prodavnice i u Indiji i u Južnoafričkoj Republici. Od jula namjeravaju da otvore i 900 prodavnica kozmetike.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top