Hiršl: Neizvjesno smanjenje kamatnih stopa | Ekonomist

Hiršl: Neizvjesno smanjenje kamatnih stopa

Visina kamatnih stopa zavisi od više faktora koji nijesu vezani samo za domaće tržište, pa se ne može sa sigurnošću reći da će se smanjivati, saopštio je glavni izvršni direktor Societe Generale banka, Montenegro Miroslav Hiršl.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da će banka prilagođavati svoju ponudu kretanjima na tržištu i zahtjevima klijenata.

“Mogu samo reći da ćemo pokušati da izađemo u susret svakom klijentu i ponudimo dobre kreditne uslove, posebno malim i srednjim preduzećima, kao i građanima, naročito za ključne životne odluke, kao što je kupovina stambenog prostora”, rekao je Hiršl.

On je, odgovarajući na pitanje u vezi sa kamatom na depozite, kazao da ne očekuje veće promjene kod tih kamatnih stopa.

“Kao i u slučaju kamatnih stopa na kredite, pratićemo situaciju i potrebe tržišta. Ne očekujem da će naša banka u skorijem periodu uvesti negativne kamatne stope”, dodao je Hiršl.

On je naveo da su u banci pripremili plan rada za narednu godinu.

“Pažljivo pratimo dešavanja na tržištu, osluškujemo potrebe klijenata i trudićemo se da proširimo saradnju sa njima nudeći nove proizvode i usluge. Upravo smo poboljšali ponudu kredita za penzionere koji čine važan segment naših klijenata, imamo tradicionalno dobru ponudu stambenih kredita, kontinuirano ulažemo u razvoj digitalnih kanala elektronskog i mobilnog bankarstva, proširujemo ponudu kartica”, precizirao je Hiršl.

Banka, kako je naveo, ima ponudu za mlade ljude, đake i studente kojima su omogućili da koriste potpuno besplatno čitav niz njihovih bankarskih usluga u formi FUN Club paketa za mlade.

On je, odgovarajući na pitanje kako će se nova regulativa odraziti na njegovu banku i bankarski sistem, rekao da u postupku pridruživanja Evropskoj uniji (EU) neophodno je usklađivanje regulative. To može biti zahtjevno, imajući u vidu da se može odraziti na potrebu za dodatnim kapitalom u nekim bankama i da može uticati negativno na bilanse banaka kroz povećanje troškova.

“Naša banka će poštovati regulativu, a uvjereni smo i da Centralna banka (CBCG) preduzima sve potrebne korake kako bi se obezbijedio povoljan poslovni ambijent za poslovanje banaka i funkcionisanje bankarskog sistema. Što se tiče IFRS9 standarda mi smo potrebna prilagođavanja ovim standardima počeli još početkom ove godine kako bismo u potpunosti odgovorili na ovaj zahtjev i amortizovali njegov uticaj u momentu stupanja na snagu naredne”, zaključio je Hiršl.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top