Hidroelektrana Perućica danas obilježava 55 godina rada

Hidroelektrana Perućica danas obilježava 55 godina rada

Hidroelektrana “Perućica” obilježava danas 55 godina postojanja i rada.

Ta HE je u prvom kvartalu ove godine proizvela je oko 507 miliona kWh (kilovat-sati) električne energije, odnosno 10 odsto više od plana.

“Pozitivan proizvodni trend i povoljne hidrološke prilike očekuju se i u nastavku godine, pa je realno da bude ostvarena i godišnja projekcija od 950 GWh (gigsvat-sati) električne energije”, saopšteno je iz EPCG.

HE “Perućica“ prošlu godinu je završila sa  proizvedenih 1007 GWh, što predstavlja udio od 33,23 odsto  u ukupnoj proizvodnji električne energije u proizvodnim objektima EPCG.

“Tako dobar rezultat plod je povoljnih hidroloških prilika, ali u prvom redu izuzetnog zalaganja svih zaposlenih u elektrani, što je uticalo na gotovo stoprocentnu pouzdanost i pogonsku spremnost Perućice”, navodi se u saopštenju.

Istakli su da je od početka rada HE „Perućica“ proizvela 47.791 GWh električne energije, odnosno prosječnih 860 GWh, godišnje.

“Rekordna je bila 2010. godina, kada je  proizvedeno i elektroenergetskom sistemu isporučeno 1.435 GWh”, navode iz EPCG, uz napomenu da je tokom prošle godine uloženo više od dva miliona eura u nabavku i inastalaciju opreme.

Izvor:rtcg.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top