Heritage: Pogoršane ekonomske slobode u Crnoj Gori | Ekonomist

Heritage: Pogoršane ekonomske slobode u Crnoj Gori

Crna Gora je među 180 zemalja na 83. poziciji po ekonomskim slobodama, što je 18 mjesta slabije u odnosnu na prošlogodišnji plasman, podaci su američke fondacije Heritage.

Naša zemlja je u prošlogodišnjem izvještaju bila 65. na listi od 178 zemalja, navodi list Vijesti.

U novom izvještaju, u kojem je Crna Gora dobila 62 boda ili 2,9 poena manje u odnosu na prošlu godinu, navodi se da je država umjereno slobodna i zabrinjavajuće su vladavina prava, javna potrošnja i finansijsko zdravlje.

Kao oblasti gdje je postignut značajniji uspjeh navedeni su sloboda trgovine i poreska politika.

“Uprkos postignutom napretku, ekonomske slobode u Crnoj Gori i dalje su ograničene zbog nedostatka institucionalne posvećenosti jakoj zaštiti vlasničkih prava i efikasnih mjera protiv korupcije. Sudski sistem ostaje ranjiv na politička uplitanja i neefikasnost”, ocijenjeno je u izvještaju.

Politizacija sudstva je dugogodišnji problem. Korupcija je rasprostranjena u zdravstvu, obrazovanju i na svim nivoima vlasti, uključujući sprovođenje zakona.

“Nekažnjivost, političko favorizovanje, nepotizam i selektivna gonjenjan su česta”, navodi Heritage.

Od zemalja regiona, od Crne Gore su bolje rangirane Albanija i Kosovo.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top