Herbalajf: Lisac Soros pobijedio vuka s Volstrita | Ekonomist

Herbalajf: Lisac Soros pobijedio vuka s Volstrita

Izlaskom investicionog fonda Džordža Sorosa iz vlasničke strukture Herbalajfa završena je jedna od najvećih opklada na Vol stritu.

Sorosev fond, čiji se potezi na berzi pomno prate, objavio je da je prodao dva miliona akcija američkog Herbalajfa u trećem tromjesečju, navodi Rojters.

Time je, na neki način, završena bitka između Sorosa, jednog od doajena američke finansijske industrije, i mlade zvezde u usponu Vilijama Akmana, osnivača i prvog čovjeka fonda Peršing skver kapital. Akman se prije tri godine kladio da će akcija Herbalajfa izgubiti na vrijednosti jer je poslovanje kompanije, kako je tvrdio, notorna prevara koja se temelji na piramidalnoj šemi.

Akman je bio uveren da će kompanija posrnuti i govorio je da će svoju poziciju protiv Herbalajfa “odvesti do kraja sveta” i na kraju je izgubio novac u okršaju sa Sorosom.

Herbalajf je, naravno, uporno negirao njegove navode. U kratku prodaju akcija te kompanije Akman je uložio čak milijardu dolara. Međutim, Soros i Karl Ikhan, još jedna živa legenda Vol strita, zauzeli su suprotne pozicije. Pokazalo se da su “stari lisci” bili u pravu. Samo tokom ove godine Herbalajf je na berzi poskupeo preko 46 odsto. Vilijam Akman tako je izgubio lijepu svoticu, a njegov fond za ovu godinu bilježi minus od 20 odsto.Karl Ikhan za sada ne napušta svoje ulaganje, pa i dalje drži 17 miliona akcija Herbalajfa.

IZVOR: POSLOVNI DNEVNIK

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top