Hawkingov strah od kapitalizma veći nego od robota | Ekonomist

Hawkingov strah od kapitalizma veći nego od robota

Poznati fizičar ističe da će nejednakost dohodaka u godinama ispred nas postajati sve veća, jer će sve više poslova obavljati roboti, a bogati vlasnici mašina odbijaće da podijele svoje bogatstvo sa siromašnima.

Stephen Hawking je još jednom progovorio o budućnosti čovječanstva, a ovog puta je istakao da se više boji kapitalizma nego robota.

Tokom razgovora za Reddit AMA, poznati fizičar je naglasio da će nejednakost dohodaka u godinama ispred nas postajati sve veća, jer će sve više poslova obavljati roboti, a bogati vlasnici odbijaće da podijele svoje bogatstvo sa siromašnima.

Na pitanja misli li da će tehnološki napredak uzrokovati viši nivo nezaposlenosti, hoće li ljudi osmisliti nova radna mjesta ili ćemo dostići tačku u kojoj će svi poslovi biti automatizovani (što znači da neće biti potrebe za radnicima, odnosno poslodavci im neće morati isplaćivati plate), Hawking je odgovorio okolnim putem.

“Ako će roboti proizvoditi sve što nam treba, situacija će zavisiti od toga kako će se distribuirati stvari. Svi mogu uživati u luksuznom životu ako se bogatstvo stvoreno radom robota rasporedi, ili svi mogu završiti kao sirotinja, ako bogati vlasnici mašina lobiraju protiv distribucije bogatstva. Kako stvari zasad stoje, vjerovatnija je ova druga opcija”.

Posljednje istraživanje, koje je sprovelo Sveučilište Oxford pokazalo je da čak 35 posto poslova u Velikoj Britaniji može biti automatizovano u narednih 20 godina.

Podsjetimo, Hawking je ranije upozorio na to da će kompjuteri pokoriti ljude, tvrdeći će se to dogoditi već u idućem vijeku.

 

Izvor: Index

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top